Rólunk-Magunkról - Újságcikkek a Szent Imre Antikváriumról

Tájékoztatjuk, hogy Antikváriumunkban az utcai értékesítés megszűnt, a könyveket postai úton kézbesítjük, előre utalás esetén 1790 Forintos egységes szállítási díjjal! A szállítás 9900 Forintos értékhatár felett, előre utalás esetén INGYENES!"Két teáscsésze" (Magyar Nemzet)

A könyvkirakatból az illusztrációt is megvették
2009. szeptember 12. (Magyar Nemzet)

Budán, a Bartók Béla úton, a Gárdonyi Géza-szobor közelében található a Szent Imre antikvárium, amelynek tulajdonosa 1992 óta – családi vállalkozásban – Kemény Botond. Az antikvárium nyolcvan éve nyílt meg a közönség előtt, kezdetben a Pesti Hírlap fiók-kiadóhivatala, illetve antikváriuma volt a Horthy Miklós út 25. szám alatt. A patinás üzlet ma nemegyszer politikai csatározások színhelye, mert a tulajdonos nem titkolja, hová húz a szíve.
Ha a teljes cikkre kíváncsi, kattintson ide.

Néhány kép a kirakatról:

2006.október 23-november 4
 
 


 

Szent Imre

A Bartók Béla út 25. alatti házban 1931 óta működik antikvárium. A Pesti Hírlap Kiadóvállalat ekkor nyitotta meg itt üzletét, amely egészen 1945-ig létezett. A bolt később az Állami Könyvterjesztő Vállalat tulajdonába került, s maradt az 1993-as privatizációig, amelynek során Kemény Botond és édesanyja vásárolta meg, aki évekig dolgozott a budai üzletben...

(Népszabadság, 2003. szeptember 3.)

Ha a teljes cikkre kíváncsi, kattintson ide.


 
Kulturált kirakatok

"Kulturált kirakatok" - "Egy pozitív példa: egyszerű, ápolt, kultúrált" (képaláírás a Szent Imre Antikvárium fotója alatt az Újbuda újságban)
2010.06.16-i ÚJBUDA cikk (a harmadik oldalon) itt:
 
http://www.ujbuda.hu/ujsag/2010_06_16/201012.pdf
2010. október 30.

Antikvárium

 
Szívemnek kedves, apró, hangulatos antikváriumra bukkantam néhány éve a Bartók Béla úton, melyet egy neonbagoly őriz rendületlenül hosszú évtizedek óta. Már a bolt előtt könyvek hívogatnak; lessem meg őket! Régiek, illatosak, szerethetően elnyűttek.
Belépve hatalmas polchegyek várnak, tele érdekes olvasnivalókkal. Gondosan szortírozott szakkönyvek, mesék, szépirodalmi alkotások, fantasztikus fantazik, magyar és külföldi kiadványok sora. Az eladók segítőkészen és lelkesen "ugranak rám", de ha látják, hogy inkább egyedül bóklásznék, azt is megértik. Sajnos kényelmes elhelyezkedésre, olvasgatásra nincs mód a bolt apró jellege miatt. Hosszan szemezek Fekete István műveivel...ez az! Csí és más elbeszélések. Ez jó lesz! Köszönöm, mást nem kérek, holnap megint jövök! :-)

Mit tesz egy kis aranyozás a Móricz körtéren

Szent Imre, mint ismeretes, Szent István király fia, trónörökös, testőrparancsnok, a magyar történelem nagy, beváltatlan ígérete volt. Gellért püspök neveltje mindössze 24 éves korában vadászbaleset áldozata lett, 1031. szeptember 2-án. Ennek ellenére apjával együtt őt is szentté avatták. A fiatal szentet Kisfaludy Strobl Zsigmond mintázta meg, 235 cm-es méretben, igen illúziókeltő módon, ún. "contraposto" pózban. A lovagi viseletű (harisnyát és kis szoknyácskát viselő) herceg bal lábára nehezedik, koronás fejét szendén és áhítatosan lehajtva jobbra tekint. Kezében virág. Balra tőle parasztlány, cserkész, diák. Jobbra díszruhás lány, liliommal, szívét felajánló, térdelő leány, imádkozó levente. A helytörténet azt is feljegyezte, hogy Szent Imre herceg modellje Kemény Iván dr. volt, az ajándékozó pedig Croy-Dülmen Izabella főhercegasszony.


img1011.jpgvitéz Dr. Kemény Gyula (balra) és Kemény Iván 1926-ban

A koronát és a herceg kezében tartott virágot még a tér komplett feltúrása előtt bőségesen újra-aranyozták, és ez, meg kell mondani: valóságos csodát tett. Az addig szinte észrevehetetlen szobrot kiemeli, szinte lebegteti a tér felett. Afféle transzcendens élmény a pokolian forgalmas téren. Persze csak a gyalogosoknak.

Budapest Folyóirat

Simplicissimus Budapestje

2009. - VI. új folyam - 2009/5. szám (május)
Írta: Török András